Ruokaa luonnosta

Deguille vain kuivattua ruokaa

Ruokaa deguille voi hakea metsästä tai puhtaasta lähiluonnosta. Ruoanhakuretki metsään, koko perheen voimalla, on mukavaa yhteistä puuhaa.

Vinkkini ja ruokaohjeet perustuvat pääasiassa lemmikkieläinliikkeistä ja kirjoista hakemiimme tietoihin. Olemme noudattaneet ohjeita ja hyvin ne ovat toimineet.

Ruokaa deguille olemme keränneet myös omakotitalomme piha-alueelta ja puutarhasta. Pestyt ja kuivatut voikukan juuret ja lehdet ovat degujen herkkua ja niitähän pihalta löytyy.
Myös kuivatut puutarhayrtit kuten persilja sopivat deguille mainiosti.
Kuivaamisessa on hieman vaivaa mutta on siitä hyötyäkin, kivaa puuhaa ja degujen muutoin melko kallis ruoka tulee edullisemmaksi kun sitä näin itse hankkii.

Täytyy aina muistaa, että deguille saa antaa vain kuivattua ruokaa. Ulkoa tuotuja oksia ynnä muita herkkuja ei voi antaa deguille ennen kuin ne on kuivia tai kuivattuja.

Kuivatut puuvartiset kasvit ja varvut  

Oksat, lehdet (omenapuu, koivu, paju, pihlaja) ja varvut (mustikka, puolukka) olen laittanut tyhjään maljakkoon tai purkkiin kuivumaan. Kuivina voi varvut helposti napsauttaa poikki ja lehdet rapisuttaa sormissa muruiksi, tuolloin ne ovat tarpeeksi kuivia tarjottaviksi deguille.

Kuivattuina käy myös

mustikan marjat, maitohorsman lehdet, voikukan lehdet ja -juuret. Myös yrtit kuten persilja, basilika, herneet ynnä muut. 
Anna näitä herkkuja kuitenkin vain pieniä määriä kerrallaan, deguista tulee helposti ronkeleita eikä "pussiruoka" sitten enää kelpaa :)

Huom! Degun vatsa ei siedä fruktoosia

Degun ruoka ei saa olla makeaa, koska deguille tulee herkästi sokeritauti.

Kuivatetuissa hedelmissäkin on fruktoosia, joten niitä ei suositella annettaviksi usein, vaan todella harvoin ja vähänkerrallaan! 

Herkuiksi deguille voi antaa pieninä määrinä, esim. ohuen viipaleen kuivattua omenaa. Myös omena sisältää fruktoosia, joten tätäkin vain kerran viikossa, 

Degut elävät luonnostaan Etelä-Amerikassa ja Chilen alueella. Degujen luontainen ravinto noilla alueilla on kuivien alueiden kuivia ruoka-aineita. Oikein ruokittuna degut elävät jopa 10 vuotiaiksi.

Kasvien osien kuivatus

käy kätevimmin yrttikuivurissa, mutta myös ihan tavallinen uuni sopii tarkoitukseen. Uunin lämpötila voi olla noin 40-50 astetta ja kasveja pidetään uunissa aluksi noin 20 minuuttia tai jopa vähemmän jos kasvien osat ovat ohuita.

Yrttejä, lehtiä pidetään uunissa kunnes ne lehtiä rutistaessa murenavat sormissa. Jyrsittäviksi tarkoitetut oksat kuivuvat parhaiten tyhjässä majakossa huoneen lämmössä.

Oksia voi kuivattaa uunissa. Hyvä on vielä uunikäsittelyn jälkeen antaa oksien kuivahtaa ilmavassa, kuivassa paikassa. Hieman lämmitetty, kuiva varasto tai autotalli sopii tarkoitukseen hyvin.

Omenapuun oksat ja lehdet
pese taitetut oksat huolella, pesuaineita ei käytetä ja huuhtele hyvin. Omenapuun lehdet ovat mitä parhainta mutusteltavaa deguille. Itse kuivatan omenapuun lehdet ihan vain ripustamalla ne eteisen tai keittiön katon rajaan, ilmavaan paikkaan. Ne kuivuvat noin reilussa viikossa. Omenapuun oksat ovat deguille ravintoa, jyrsittävää ja mieluista puuhaa, myös talvella. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit ovat aina tervetulleita :)